Rabu, 28 Disember 2011

Udang Masak Lemak Tempe

Assalamualamuakum.. hari ni nak kongsi 1 lagi resepi. Udang Masak Lemak Tempe. Resepi ni asal daripada Zuraisya Catering & Canopy, orang Tapah. Minta izin share resipi di sini yer..


Bahan - bahan

200 gm udang basah ( di buang kepalanya )
2 bungkus tempe ( potong kecil )
50 gm kacang buncis ( potong serong )
4 biji bawang merah *
50 gm cili padi *
Sedikit belacan *
Serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai ( di titik )
1 keping asam jawa
1 liter santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak

1. Tumbuk atau kisarkan bahan - bahan yang bertanda *.

2. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan - bahan yang telah di tumbuk dan serai. Renihkan.

3.Seterusnya masukkan udang, tempe dan kacang buncis. Biarkan mendidih.

4. Setelah itu masukkan santan dan serbuk kunyit, kacau hingga sebati.

5. Akhir sekali masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula. Angkat dan sedia untuk di makan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan