Ahad, 11 Disember 2011

Sambal Nasi Lemak


Bahan - bahan
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 sudu makan pes cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

1 inci halia

1 sudu makan gula melaka yg telah di hancurkan

1 sudu makan gula

Sedikit air asam jawa

Garam secukup rasa

Cara Memasak

1. Bersihkan ikan bilis dan rendam seketika.

2. Kisar lumat bawang putih, bawang merah dan halia.

3. Panaskan minyak secukupnya, tumiskan bahan - bahan yang telah di kisar hingga naik baunya. Kemudian masukkan pes cili kering. Masak hingga sebati dan mesra.

4. Masukkan ikan bilis dan tambahkan sedikit air, biarkan seketika. Kemudian masukkan gula melaka, gula, garam dan air asam jawa.

5. Masak lagi hingga menjadi pes yang pekat. Bolehlah di hidangkan bersama dengan nasi lemak. Selamat Mencuba..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan