Isnin, 26 Disember 2011

Sup Gear Box







Bahan - bahan
Gear box + tulang rusuk sikit
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas ( hiris/ketuk )
2 ulas bawang putih ( hiris )
1 labu bawang besar ( hiris )
Rempah 4 sekawan
1 sudu makan lada hitam ( tumbuk halus )
2 biji buah tomato ( potong dadu )
Ubi kentang ( potong dadu/baji )
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup ( hiris )
1 sup bunjut tulang 

Cara Membuatnya 

1. Rebus tulang lebih kurang 2 jam untuk melembutkan daging. Apabila lembut daging akan lekang dari tulangnya.

2.Kisarkan bahan - bahan yang bertanda *, ketepikan.

3. Panaskan minyak, gorengkan bawang yang telah di hiris bersama dengan rempah 4 sekawan sehingga kekuningan. Angkat dan masukkan ke dalam rebusan tulang.
4. Masukkan juga bahan -  bahan kisar bersama dengan lengkuas, lada hitam, tomato, ubi kentang dan juga sup bunjut. Biarkan mendidih seketika, sehingga semuanya masak.

5. Perasakan dengan garam dan gula. Siap...


6. Taburkan daun bawang, bawang goreng dan hirisan cili padi ( jika suka ) ketika menghidangkannya. Dan untuk menyedapkannya lagi bolehlah perahkan limau nipis ke dalam sup anda.

1 ulasan:

  1. salam kenal..nampak menyelerakan menu sup gear box.Bolehlah saya mencubanya, daging korban pun ada lagi ini.

    BalasPadam