Rabu, 28 Disember 2011

Ikan Percik Putih


Bahan - bahan

5 ekor ikan kembung
750 ml santan pekat
1 keping asam keping
10 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1 cm belacan *
1/2 sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak

1. Kisarkan bahan -bahan yang bertanda.

2. Panaskan santan di atas api perlahan. Masukkan bahan - bahan yang di kisar dan kacau rata.

3. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau lagi.

4. Selepas itu masukkan tepung jagung yang sudah di bancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pekat.

5. Bakar ikan sehingga masak. Sambil di bakar sapukan kuah percik tadi.

6. Angkat dan hidangkan bersama kuah percik tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan