Khamis, 22 Disember 2011

Beef Lasagna


Bahan - bahan

1 kotak instant lasagna sheet
Shreeded cheese ( saya gunakan mozarella )

Bahan Untuk Sos Daging

400 - 500 gm daging cincang
1 labu bawang besar ( di cincang/ dadu )
2 ulas bawang putih ( di cincang halus )
1 batang carrot ( di cincang halus )
2 sudu besar minyak masak
1 botol/ tin sos spagetti
Lada sulah

Cara Memasak

1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan carrot sehingga layu.

2. Masukkan daging cincang, tumis lagi hingga sebati.

3. Masukkan sos spagetti, lada sulah. Biarkan sedikit kering tapi jangan terlalu kering. Ketepikan.

Bahan - Bahan Untuk Sos Putih/ Keju

2 sudu besar mentega
2 sudu besar plain flour
2 cawan susu segar
secubit garam
2 sudu besar shreeded cheese

Cara Memasak

1. Gunakan api yang perlahan, cairkan mentega di dalam periuk.

2. Masukkan plain flour, kacau dengan whisk hingga sebati. Tutup api.

3. Masukkan susu dan shreeded cheese, kacaukan hingga sebati, kemudian masakkan semula di atas api perlahan dan teruskan kacau hingga adunan menjadi agak pekat. ketepikan.

Cara Melapis Lasagna

1. Buat 1 lapisan nipis sos daging di dalam loyang seperti gambar di bawah.


2. Tuangkan sos keju ke atas lapisan daging tadi.


3. Lapiskan pula dengan instant lasagna sheet untuk menutupi permukaan lapisan sos daging dan sos keju.

4. Buat beberapa lapisan sos daging, sos keju dan lasagna sheet lebih kurang 2 - 3 lapis lagi.

5. Pada lapisan terakhir, selepas lapisan sos keju, taburkan shreeded cheese rata - rata ke atas nya.


6. Bakar di dalam oven sehingga keju kelihatan mencair. Bakar pada suhu 180' C lebih kurang 35 - 40 minit.

7. Lasagna setelah di keluarkan dari oven. Agak garing sikit..



                                    





Tiada ulasan:

Catat Ulasan