Rabu, 21 Disember 2011

Kuih Koci Labu


Bahan - bahan
1 cawan labu ( di rebus & di lenyek )
1 1/4 cawan tepung pulut
Sedikit garam halus
Cara Penyediaan
Campurkan kesemua bahan dan jadikan doh. Adunan akan melekit sedikit pada tangan, tidak perlu tambah tepung kerana ini akan menghasilkan kuih yang lembut dan tidak liat.
Untuk Sapuan Pada Kuih

1 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung beras
Sedikit garam

Cara Penyediaan

Campurkan tepung dan santan, kacau hingga sebati. Masak di atas api yang perlahan, masukkan garam. Apabila sudah masak dan agak pekat, tutup api dan ketepikan.



Cara Membungkus Kuih

Gentel - gentelkan inti sebesar duit 20 sen, ketepikan. Ambil adunan anggaran sebesar duit 50 sen dan bungkus inti tadi. Jika doh agak melekit, sapukan tangan dengan sedikit tepung. Sapukan sedikit santan ke atas daun pisang. letakkan sebiji kuih dan bungkus dengan kemas. Kukus kira - kira 15 - 20 minit atau sehingga kuih masak.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan