Jumaat, 9 Disember 2011

Ikan Siakap Kukus


Bahan - bahan

1 ekor ikan siakap ( sederhana besar )

3 ulas bawang merah *

3 ulas bawang putih *

1 batang serai ( di ketuk )

1 inci halia ( di ketuk )

1 biji asam boi

1 biji tomato ( di potong dadu )

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos ikan

beberapa biji cili api ( di ketuk )

Daun sup dan daun bawang ( di hiris kasar )

Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak

1. Bersihkan ikan dan perap dengan sedikit bawang putih, serai dan halia yang telah di tumbuk halus.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah di kisar/ tumbuk tadi bersama dengan serai dan juga halia.

3. Masukkan sos tiram, sos ikan dan juga sedikit air. Bila kuahnya mendidih, masukkan tomato yang telah di potong dadu tadi. Masukkan juga cili api, asam boi, garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.

4. Sementara itu kukuskan ikan di dalam bekas yang lain. Apabila ikan telah masak, masukkan kedalam pinggan dan curahkan bahan - bahan yang telah di masak tadi keatas ikan.

5. Jangan lupa, taburkan daun sup dan daun bawang ke atas ikan dan bolehlah di hidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan