Isnin, 7 Mei 2012

Karipap Pusing Rangup


Assalamualaikum.. apakhabar semua..semoga kawan - kawan semua sihatlah hendaknya.. Hari ni saya nak share resepi karipap pusing.. Jom lihat resepinya. sorry lah yer gambar ni karipapnya tergaring sikit. ;)





BAHAN - BAHAN ( doh minyak )

300gm tepung gandum

Secubit garam

1/4 cawan minyak masak

1/2 cawan air suam

CARA PENYEDIAAN

1. Campurkan secubit garam kedalam tepung. Gaulkan tepung dan garam dengan hujung jari hingga sebati.

2. Curahkan minyak dan teruskan mengaulnya dengan menggunakan hujung jari.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan teruskan menguli sehingga adunan tidak lagi melekat di tangan.

BAHAN - BAHAN ( doh marjerin )

150gm tepung gandum

100gm marjerin




CARA PENYEDIAAN

1.Masukkan marjerin sedikit demi sedikit kedalam tepung sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.

2. Bulat - bulatkan doh minyak lebih besar dari doh marjerin. Masukkan doh merjerin ke dalam doh minyak yang telah di leperkan.

3. Bulatkan adunan tersebut dan canaikan. Kemudian gulungkan adunan dan canaikan memanjang kemudian gulungkan adunan tu lagi dan potong adunan tu lebih kurang 1/2 inci.

4. Bolehlah canaikan doh tersebut, masukkan inti dan kelim bahagian tepinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan