Selasa, 27 Disember 2011

Nasi Goreng Cina



Bahan - bahan

Nasi untuk 2 orang makan
1/2 labu bawang besar ( cincang )
2 ulas bawang putih ( cincang halus )
Sedikit isi ayam/daging/seafood
1 biji telur
1 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit sayur campur ( mix vege. )
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan isi ayam/daging/seafood dan kacau sebentar.

2. Masukkan sayur campur di ikuti dengan minyak bijan. Kemudian masukkan sedikit garam dan pecahkan telur. Biarkan dulu sekejap baru di kacau perlahan - lahan. Masukkan juga serbuk lada sulah.

3. Masukkan nasi dan kacau lagi sehinggalah semuanya masak dan sekata.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan