Isnin, 26 Disember 2011

Singgang Ikan Kelantan

Masakan paling senang, main campak - campak je.. tapi ini salah satu masakan yang menyihatkan.


Bahan - bahan

1 kepala tenggiri atau apa2 ikan 
3 ulas bawang putih ( di ketuk )
1 labu bawang besar ( potong 6 )
1/2 inci lengkuas ( di hiris kasar/ ketuk )
2 keping asam keping/gelugur 
Kacang bendir ( saya tak letak )
1 sm hirisan kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit gula melaka
5 - 6 biji cili padi

Cara Memasak

1. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk. Masukkan bawang putih, bawang besar, lengkuas, kunyit, asam keping dan ikan ke dalamnya dan masaklah sehingga mendidih.

2. Masukkan kacang bendir, cili padi dan perasakan dengan garam dan gula melaka tadi. Biarkan mendidih seketika atau sehingga kacang bendir tu masak.

3. Bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan