Khamis, 26 Januari 2012

Kerutuk Daging

Salam semua..hari ni nak kongsi resepi kerutuk pulak.. ni menu kami tengahari tadi, nasi minyak bersama dengan daging kerutukayam masak merah dan acar timun. untuk resepi nasi minyak anda bolehlah klik di sini. untuk resepi ayam masak merah pula klik di sini. jom kita lihat bahan - bahan untuk membuat kerutuk daging.





Bahan - bahan

Daging 1/2 kg ( hiris kasar )
500 ml santan pekat
2 1/2 sudu makan rempah kerutuk
Rempah 4 sekawan secukupnya
10 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas ( ketuk )
1 batang serai ( ketuk )
1 sudu makan pes cili kering
2-3 helai daun limau purut
2 sudu makan air asam jawa
2 biji ubi kentang ( potong 4 )
1 1/2 sudu makan kerisik
2 batang cili besar ( potong kasar )
Garam dan gula secukup rasa



Cara Memasak

1. Kisarkan bahan bertanda *, kemudian campurkan dengan rempah kerutuk, pes cili kering dan sedikit air.

2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan, serai, lengkuas dan masukkan bahan - bahan kisar tadi dan tumiskan sehingga sedikit garing.

3. Masukkan daging dan masakkan sehingga air daging kering.



4. Apabila daging kering masukkan santan dan masakkan lagi sehingga mendidih. Masukkan  ubi kentang, air asam jawa, garam dan juga gula.

5. Apabila kuah agak pekat, masukkan kerisik, cili besar dan juga daun limau purut.

6. Apabila kuah telah benar - benar pekat dan telah naik minyaknya, bolehlah di angkat.

2 ulasan:

  1. salam ziarah n kenal..saya follow, nampak sedap tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam Zana, maaflah ye tak perasan ada yang sudi tinggalkan komen..
      tq kerana sudi singgah.. ;)

      Padam