Ahad, 1 Januari 2012

Pulut Panggang

Assalamualaikum buat semua para pengunjung blog ' Dunia Masakanku ' . Selamat Tahun Baru. Semoga di tahun ini akan lebih memberi makna kepada kita semua.. Amin!.



Bahan A

240 gm beras pulut
Santan secukupnya
Sedikit garam

Bahan B

1/2 biji kelapa parut
1 biji bawang besar ( kisar )
2 ulas bawang putih ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
1 1/2 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan udang kering ( kisar )
Sedikit kunyit ( kisar )
 Daun pisang ( untuk bungkus pulut )

Cara Penyediaan

1. Kukuskan pulut sehingga 1/2 masak. Gaulkan dengan santan yang telah di campurkan dengan garam.

2. Kukuskan lagi sekali sehingga pulut masak, ketepikan.

3. Tumiskan bahan yang telah di kisar sehingga naik baunya.

4. Kemudian masukkan pes cili kering, tumis lagi hingga naik minyak.

4. Kemudian masukkan kelapa parut dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Biarkan agak kering dan bolehlah di angkat.

6. Untuk membungkus pulut panggang pula, letakkan sedikit pulut di atas daun pisang. Letakkan sedikit inti di tengah - tengahnya.

7. Kemudian gulungkan pulut tersebut dan staplerkan di bahagian hujung di kedua - dua belahnya.

8. Akhir sekali, bakar pulut tersebut di dalam kuali tanpa minyak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan