Jumaat, 6 Januari 2012

Laksam


Bahan - bahan untuk Kuah

5 ekor ikan sardin 
Santan secukupnya
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu teh lada hitam ( tumbuk halus )

Cara Membuatnya

1. Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit garam dan asam keping. Bila masak, sejukkan dan ambil isinya.

2. Kisarkan isi ikan bersama dengan bawang merah dan bawang putih sehingga halus.

3. Masukkan ke dalam periuk yang berisi santan dan masak dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau kuahnya.

4. Masukkan lada hitam, asam keping, garam dan gula. Bila mendidih, bolehlah di angkat.


Bahan - bahan untuk laksam

2 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 cawan air
1 sudu teh air kapur

Cara Membuatnya

1.Masukkan tepung gandum, tepung beras, air dan air kapur ke dalam bekas. Kacau rata dan tapiskan.

2. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk dan letakkan ke dalam periuk pengukus yang telah di panaskan terlebih dahulu.

3. Sendukkan adunan dalam 2 senduk dan kukuskan sehingga adunan menggelembung.

4. Keluarkan dan gulungkan perlahan - lahan. Buat begini sehingga adunan habis.

5. Potong laksam nipis dan letakkan ulam - ulaman seperti kacang panjang yang di hiris nipis, tauge, timun yang di racik kasar dan juga daun kesum yang di hiris nipis ke atas laksam.

6. Jangan lupa bagi yang suka pedas, bolehlah meletakkan sedikit sambal belacan ke dalamnya. Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan