Selasa, 31 Januari 2012

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Berkeladi



Bahan - bahan

1 kg siput sedut ( di bersihkan dan potong hujungnya )
2 batang keladi ( bersihkan dan potong serong & di celur )
1 liter santan kelapa
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
5-6 biji cili padi * ( kalau suka pedas boleh tambah cilinya )
2 batang serai ( di titik )
1/2 inci kunyit hidup *
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya

1. Kisar halus semua bahan - bahan yang bertanda *. Kemudian masukkan kedalam periuk bersama - sama dengan santan dan juga serai yang telah di titik tadi.

2. Masak di atas api sederhana besarnya dan pastikan sentiasa mengacau kuahnya.

3. Apabila kuah telah mendidih, masukkan siput sedut bersama garam dan gula secukupnya. Biarkan seketika sehingga kuahnya benar - benar mendidih.

4. Masukkan keladi yang telah di celur tadi, kacau gulai perlahan - lahan sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan