Sabtu, 21 Januari 2012

Kuzi Ayam



Pertama kali masak kuzi..boleh tahan juga rasa dia..resepi asal dari zaliana@myresipi.com.. tumpang share resepi dekat sini. :)



Sumber asal zaliana@myresipi.com

Bahan - bahan ( 6-8 orang )

Bahan A ( Rempah )
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( buang kulit dan ambil bijinya saja )
1 kuntum caber
2 kuntum bunga lawang

Bahan B

800 gm - 1 kg ayam
Sedikit saffron
2 ulas bawang putih
1 sudu besar garam
1 inci halia
Minyak sapi untuk menggoreng

Bahan C

150 gm bawang besar
20 gm kepingan badam
1/2 cawan kacang tanah ( saya gunakan biji gajus )
40 gm kismis
1 ketul hati ayam ( di rebus dulu )

Bahan D

3 hiris lengkuas
2 hiris halia
1 batang serai
1 biji limau nipis
2 ulas bawang putih
200 ml susu sejat 
Sedikit saffron
1/2 cawan penyukat sos tomato
700 ml air
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula

Cara - cara

  1. Dsc02537
     Sediakan rempah-rempah di A.Basuh bersih didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
  2. Dsc02539
     Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.  
  3. Bahan-bahan di B-saffron,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian lumurkan pada ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi.Goreng separuh masak sahaja.
  4. Dsc02541
     Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut turutan-mula-mula goreng bawang besar.Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis dan hati ayam .Setelah digoreng,hati ayam dipotong dadu.
  5. Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar.
  6. Campurkan rempah di A, susu sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan saffron.Gaul rata di dalam sebuah bekas.
  7. Panaskan minyak sapi.Tumiskan bawang putih,halia,lengkuas dan serai.Kemudian masukkan semua campuran di No 6.Masukkan sedikit air.Biarkan menggelegak.Masukkan garam dan gula.Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
  8. Masukkan baki air.Kemudian masukkan kacang tanah,kismis dan hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat.Imbangkan rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi,roti jala atau bun.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan