Khamis, 5 Januari 2012

Kuetiaw Goreng Basah





Bahan - bahan

1/2 bungkus kuetiaw ( bersihkan & toskan )
Sedikit isi ayam/udang/sotong
4-5 biji bebola daging
2 ulas bawang putih ( cincang halus )
1 biji bawang besar ( hiriskan )
1 sudu makan pes cili kering
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos ikan
1 batang lada merah ( hiris )
Sedikit sayur sawi ( optional )
Garam dan gula secukup rasa



Cara Memasak

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang putih di ikuti dengan hirisan bawang besar, tumis sehingga layu.

2. Masukkan isi ayam/udang/sotong, kacau hingga agak masak. Kemudian masukkan pes cili kering, biarkan seketika.

3. Masukkan pula sos tiram, kicap pekat, kicap manis, sos ikan, garam dan gula. Kacau dan pecahkan telur ke dalamnya.

4. Bila telur mulai beku kacau perlahan biar dia berketul - ketul. Masukkan sedikit air, kalau nak kuah banyak bolehlah di lebihkan airnya.

5. Masukkan sayur, bebola daging, hirisan cili, sos cili dan juga kuetiaw. Biarkan kuah menjadi pekat dan bolehlah di angkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan