Jumaat, 6 Januari 2012

Hawaiian Chicken Pizza


Bahan untuk roti

300 gm tepung kek
140 ml susu segar
40 gm butter/ minyak zaitun
1/2 cawan air
1 sudu teh mauripan ( ibu roti )
1 sudu besar gula halus
Sedikit garam

Cara Membuatnya

1. Ibu roti di gaulkan dengan tepung, masukkan susu segar, butter/ minyak zaitun, garam dan gula.

2. Uli sehingga sebati. Perapkan sehingga doh mengembang sekali ganda.

3. Uli lagi sekali untuk mengeluarkan angin di dalamnya. Bahagikan kepada 2 adunan.

4. Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang di kehendaki.

5. Letakkan ke dalam dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.

6. Cucuk - cucukkan adunan dengan garpu untuk mengelakkan ianya mengelembung semasa di bakar.

7. Bakar dengan suhu 180'C selama 5-7 minit. Keluarkan.


Bahan Sos

1 labu bawang besar ( dadu/ cincang )
2 ulas bawang putih ( cincang halus )
Sedikit minyak untuk menumis
2 biji tomato ( cincang )
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk oregano 
Sedikit garam


Cara membuatnya

1. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.

2. Masukkan semua bahan - bahan. Masak sehingga pekat.

Bahan untuk inti 

Isi ayam secukupnya di tumiskan dengan bawang putih, sayuran campur ( mix vege. ) dan nenas dadu.

Bahan - bahan untuk di tabur di atasnya

125 gm parutan keju mozarella
125 gm parutan keju cheddar
1 biji capsicum/ cili epal ( dadu ) 
1 sudu teh oregano kering

Cara - Caranya

1. Sapukan sos ke atas roti, taburkan sedikit keju di ikuti bahan inti, cili epal dan taburkan keju sekali lagi ke atasnya. 

2. Taburkan oregano kering ke atas keju rata - rata.

3. Bakar semula sehingga keju mencair.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan