Jumaat, 20 Januari 2012

Bakso



Salam untuk semua.. semoga hari ini adalah hari yang ceria untuk semua. hari ni, saya nak share resepi2 baru yang telah saya cuba masak.. resepi yang ni dari Dapur Ibundo, terimakasih bundo yer, saya c/p dekat sini. 






Bahan:
Mee/mihun 
1 kilo tulang rusuk
Pentol  (sukalah banyak mana nak taruk)(bebola daging)
2 inci halia
2 inci lengkuas di ketuk
6 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih 
8 biji sengkuang cina (kalau tak jumpa sengkuang cina janganlah menangis pulak. Ganti je dengan sengkuang biasa 1 biji)
2 bungkus sup bunjut tulang
1 sudu teh lada putih
Rempah 4 sekawan secukupnya
daun sup
daun bawang

bahan sampingan:
kobis dihiris halus
sambal cili api
kicap
cili sos
daun sup dihiris
bawang goreng






-Rebus tulang.  Banyak air boleh agak sendiri.  Masukkan lengkuas yang dititik.
-Blend sengkuang, tuang dalam periuk.
-Masukkan sup bunjut, garam dan sedikit daun sup/bawang
-Blend bawang besar, bawang putih dan halia
-Di kuali lain, panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan yang diblend tadi
-Masukkan ke dalam air rebusan
-Masukkan lada putih
-Bila daging empuk masukkan pentol
-Siap!! 

Bila nak makan, masukkan mee atau mihun ke dalam mangkuk. Letak hirisan kobis, daun sup, bawang goreng, cili sos, kicap dan cili.  Tuangkan sup ke atasnya. Makan panas-panas.  Boleh berpeluh-peluh ni bila makan.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan