Khamis, 22 September 2011

TEPUNG PELITA

BAHAN LAPISAN BAWAH

2 cawan tepung beras

5 cawan air daun pandan

Sedikit air kapur

BAHAN LAPISAN ATAS

3 cawan santan pekat

1 cawan tepung beras

Secubit garam

BAHAN A

Gula pasir

Daun pisang di buat bakul

CARA MENYEDIAKAN

1.Didihkan air untuk mengukus.Daun pisang di buat bakul.Masukkan 1 sudu kecil gula atau lebih mengikut citarasa anda.

2.Kemudian satukan kesemua bahan lapisan bawah.Tuangkan 5 cawan air daun pandan ( 7 helai daun pandan ).Masukkan sedikit adunan kedalam setiap bakul daun pisang dan kukus sehingga masak.

3.Masak kesemua bahan lapisan atas sehingga nampak agak pekat.Tuangkan adunan ini di atas lapisan bawah yang telah di masak tadi.Sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan