Khamis, 22 September 2011

ASAM GUMPAL

BAHAN - BAHAN

500gm sagu mata ikan

3 cawan santan

1 sudu besar halba

2cm halia ( di hiris halus )

2 ulas bawang merah ( di hiris halus )

1 cawan kacang hijau

1 cawan gula

CARA MENYEDIAKAN

1.Kacang hijau di rebus hingga empuk,apabila nampak agak kering masukkan gula dan kacau lagi sehingga kering.Sejukkan.

2.Bulatkan inti kacang hijau,ketepikan.Rendam sagu dan toskan.Siram dengan air panas dan kacau rata.

3.Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.Kukus sagu tadi sehingga masak.

4.Kemudian masak santan,halia,halba dan bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.Masukkan sagu tadi dan masak seketika.Sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan