Bahan - bahannya
1/2 kg daging lembu
1 liter santan
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai di titik
5 sudu makan cili kering kisar
2 biji bawang besar di kisar
3 ulas bawang putih di kisar
1/2 inci halia di kisar
1 inci lengkuas di kisar
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan rempah kari daging ( baba's)
1 sudu teh jintan manis di kisar
1 sudu teh ketumbar di kisar
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar dihiris halus
2 ulas bawang putih di hiris nipis
Rempah kasar 4 sekawan
Daun kunyit di hiris nipis
Cara membuatnya
1.Panaskan sedikit minyak di dalam periuk,tumiskan rempah 4 sekawan dan bawang
yang di hiris tadi sehingga agak garing.Masukkan daun limau purut dan serai.
2.Masukkan bahan - bahan yang telah di kisar tadi bersama dengan rempah kari,biar sampai pecah minyak.
3.Masukkan daging yang telah di hiris nipis tadi.Masak sehingga air daging kering.
4.Masukkan santan,bila mengelegak masukkan garam,gula ,perasa,air asam jawa dan kerisik.
5.Bila agak kering,masukkan daun kunyit yang telah di hiris tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan