Sabtu, 24 September 2011

ASAM PEDAS DAGING

BAHAN - BAHAN

1 kg daging ( di hiris )

3 sm lengkuas ( di hiris )

20 biji cili kering ( di kisar )

4 ulas bawang merah ( di kisar )

5 ulas bawang putih ( di kisar 0


1 sudu makan kerisik


1 sudu makan halba


1 liter air


4 helai daun limau purut


1 keping asam gelugur


Minyak untuk menumis


Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMASAK


1.Tumis halba hingga berbau harum.


2.Kemudian masukkan bahan - bahan yang telah di kisar tadi.Tumis lagi sehingga agak garing.


3.Kemudian masukkan air,daging,asam keping,daun limau purut dan lengkuas.Kacau mesra dan biarkan sehingga daging empuk.


4.Kemudian masukkan kerisik.


5.Perasakan dengan garam dan gula dan sedia untuk di nikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan