Bahan - bahan
1 ekor ikan tongkol
Santan dari 1 biji kelapa
5 ulas bawang merah ( di kisar )
2 ulas bawang putih ( di kisar )
1/2 inci kunyit hidup ( di kisar )
1/2 inci lengkuas ( di hiris )
1/2 inci halia ( di kisar )
1 sudu besar pes cili kering
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 keping asam gelugur
Garam ,gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara memasak
1.Ikan dibersihkan dan direbus bersama dengan beberapa asam gelugur,garam dan sedikit
lengkuas.rebus sehingga airnya agak kering.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar sehingga pecah minyak.Masukkan serbuk ketumbar dan juga pes cili kering. Kacau untuk seketika.
3.Masukkan santan,masak hingga mendidih.Hendaklah selalu dikacau.
4.masukkan ikan rebus tadi bersama dengan asam gelugur.
5.Perasakan dengan garam,gula dan perasa.Bila kuah agak pekat bolehlah di angkat & di hidangkan
bersama dengan nasi dagang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan