Jumaat, 23 September 2011

NASI TOMATO PENANG


BAHAN - BAHAN

600gm beras basmathi

600ml air

200ml susu cair

50gm bawang besar

50gm halia

5 biji bawang

1 sudu teh gula

1 sudu teh garam

2 helai daun pandan

3 biji buah pelaga

3 biji bunga cengkih

1 batang kulit kayu manis

5 helai daun pudina

1 tangkai daun ketumbar

1 biji tomato

1 biji cili hijau

1 sudu makan tomato puree

1 sudu makan kismis

1 sudu makan gajus

2 sudu makan minyak masak

2 sudu makan minyak sapi

CARA MEMASAK

1.Cuci beras sehingga bersih dan rendam selama 10 minit.

2.Panaskan minyak masak dan minyak sapi,tumiskan bawang besar,bawang putih dan rempah 4 sekawan.

3.Setelah garing masukkan halia,tomato puree dan daun pandan.

4.seterusnya masukkan air,susu cair,gula pasir dan garam.Kacau hingga sebati.

5.Akhir sekali masukkan beras,tomato,cili hijau dan daun pudina.

6.Biarkan selama 45 minit.Masukkan kismis dan kacang gajus.Sedia untuk di hidangkan.

1 ulasan:

  1. Thanks you for sharing !! now i know how to cook nasi Tomato..

    wong, BestPenangFood.com

    BalasPadam