BAHAN - BAHAN
600gm beras basmathi
600ml air
200ml susu cair
50gm bawang besar
50gm halia
5 biji bawang
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
5 helai daun pudina
1 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato
1 biji cili hijau
1 sudu makan tomato puree
1 sudu makan kismis
1 sudu makan gajus
2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK
1.Cuci beras sehingga bersih dan rendam selama 10 minit.
2.Panaskan minyak masak dan minyak sapi,tumiskan bawang besar,bawang putih dan rempah 4 sekawan.
3.Setelah garing masukkan halia,tomato puree dan daun pandan.
4.seterusnya masukkan air,susu cair,gula pasir dan garam.Kacau hingga sebati.
5.Akhir sekali masukkan beras,tomato,cili hijau dan daun pudina.
6.Biarkan selama 45 minit.Masukkan kismis dan kacang gajus.Sedia untuk di hidangkan.
Thanks you for sharing !! now i know how to cook nasi Tomato..
BalasPadamwong, BestPenangFood.com