Bahan - bahan
1 kg daging
Santan dari 1 biji kelapa
200gm rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
1 biji bawang besar *
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2sm halia*
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 sudu makan kerisik
2 helai daun pandan
10gm bawang goreng
Garam secukup rasa
Cara memasak
1.Hiriskan bahan - bahan yang bertanda.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan yang telah di hiris tadi bersama dengan buah pelaga,
bunga cengkih,bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik baunya.
3.Masukkan rempah kari dan biarkan garing.
4.Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga sebati.
5.Maskkan daging dan biarkan masak sehingga daging empuk.
6.Perasakan garam secukupnya dan biarkan mendidih seketika.
7.Taburkan bawang goreng dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan