Bahan - bahan
1 kg tulang rusuk
1 labu bawang besar ( di kisar )
3 ulas bawang merah ( di kisar )
3 ulas bawang putih ( di kisar )
1/2 inci lengkuas ( di hiris )
1/2 inci halia ( di hiris )
1 sudu teh ketumbar ( di kisar )
2 keping asam gelugur
Beberapa biji cili padi
Garam,gula dan perasa secukupnya
Cara memasak
1.Rebuskan tulang sehingga empuk .Biarkan semalaman untuk membuang lemaknya bila dah sejuk.
2.Setelah buang semua lemak yang terkumpul tu,panaskan tulang tu kembali.Jangan lupa tambah air secukupnya.
3.Bila mendidih masukkan semua bahan - bahan di atas.Perasakan secukupnya.
4.akhir sekali masukkan cili padi,biarkan seketika dan bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan