Rabu, 21 September 2011

CUCUR BADAK



Bahan - bahan ( Inti )

1/2 biji kelapa parut ( putih )

1 sudu besar pes cili kering

1/2 sudu teh jintan manis *

2 batang serai di hiris halus *

1/4 sudu teh ketumbar *

3 ulas bawang putih *

3 ulas bawang merah *

15gm udang kering - Di basuh terlebih dahulu

1 sudu besar gula

Sedikit garam

Sedikit minyak 3/4 cawan air

Cara membuat

1.Blender semua bahan yang bertanda * sehingga lumat.

2.Masukkan udang kering dan kisarkan sekali sahaja.

3.Masukkan dalam bekas,masukkan kelapa parut ke dalam bahan - bahan yang di kisar tadi,kacau rata.
  Masukkan gula dan garam.

4.Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak,bila minyak panas masukkan kelapa tadi.Masukkan juga air
  tadi.Masak sehingga kering.

5.Angkat dan sejukkan.



Bahan doh keledek

2 biji keledek ( 700gm )

150gm - 200gm tepung gandum ( lebih kurang 20 - 30% berat keledek )

50gm tepung ubi

Sedikit garam

1 sudu minyak di masukkan dalam piring



Cara membuat

1.Kupas dan potong kecil keledek,rebus sehingga empuk.Masukkan garam kedalam rebusan.Jangan biarkan
  ubi terlalu empuk.

2.Angkat dan toskan sehingga air kering dan biarkan sejuk.

3.Tumbuk ubi sehingga hancur.

4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis

5.sapukan minyak pada tangan dan buat adunan bulat - bulat.

6.Leperkan adunan tadi dan masukkan inti dan tutup rapat.

7.bolehlah anda mengoreng cucur udang anda sehingga kekuningan.Gunakan api yang sederhana besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan