Lempeng pisang ni best di makan waktu petang bersama kopi ataupun teh.
BAHAN A
1 kg pisang berangan ( di lenyek )
6 sudu makan tepung gandum
200 gm gula pasir
Sedikit marjerin.
Sedikit garam
Daun pisang sebagai alas
BAHAN B ( INTI )
1 biji kelapa parut
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA
1.Adunkan tepung gandum bersama pisang dan gula.Tambahkan tepung sekiranya agak lembik. Kacau sebati.
2.Kemudian, ambil sesenduk adunan yang telah di bancuh dan letakkan da atas daun pisang yang telah di lapkan terlebih dahulu.
3.Letakkan 2 sudu kelapa yang telah di campurkan dengan garam di tengah - tengahnya.
4.Lipat dua daun pisang tersebut dan bakar di atas kuali.
5.Setelah masak, balikkan daun pisang dan sapukan marjerin secukupnya untuk dapatkan aroma yang lebih wangi.
6.Sedia untuk di nikmati bersama minum petang anda sekeluarga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan