Assalamualaikum..Masak lemak cili api lagi, kali ini versi telur pulak..telur itik. Masak lemak cili api ni favourite suami..so dalam seminggu tu mesti kena masak, masakan ni.. tak kiralah masak lemak cili api ikan ataupun telur. cuma versi masak lemak cili api ayam dengan daging je belum pernah cuba..
Bahan -bahannya
5 biji telur itik
Santan sederhana pekat dari sebiji kelapa
Cili padi secukupnya *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai *
1/2 inci kunyit *
1 keping asam gelugur/ keping
Belimbing buluh ( optional )
Garam dan gula secukupnya
Cara Memasak
1. Kisar lumat semua bahan - bahan yang bertanda.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan - bahan yang telah di kisar tadi sehingga naik minyaknya.
3. Masukkan santan dan sentiasa mengacau kuahnya agak tidak menjadi berketul - ketul.
4. Apabila mendidih dankuahnya kelihatan agak pekat, masukkan telur itik yang telah di pecahkan ( pastikan anda pecahkan ke dalam mangkuk dahulu, untuk keselamatan. takut ada telur yang rosak ).
5. Kemudian jangan lupa masukkan asam keping ataupun belimbing buluh ke dalam masakan.
6. Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan seketika dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.
memuaskan...
BalasPadam