BAHAN DOH
500gm tepung gandum
375ml air panas
3/4 cawan minyak masak
Sedikit garam
BAHAN INTI IKAN
5 ekor ikan sardin/selayang
5 ulas bawang merah ( di hiris halus )
3cm halia ( di hiris halus )
1 cawan santan
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya
CARA MENYEDIAKAN
1.Untuk intinya,ikan direbus dan di sejukkan.Kemudian tumbuk atau lenyekkan isi ikan ( buang tulangnya ).
2.Tuangkan santan ke dalam periuk,masukkan inti ikan.bawang merah,halia,gula dan garam secukup rasa.Kacau perlahan - lahan dan masak sehingga agak kering.Angkat dan sejukkan.
3.Untuk doh semosa,satukan tepung dan garam dalam mangkuk.Gaulkan rata dan buatkan lubang di tengahnya.Masukkan minyak dan air panas.Gaulkan dengan senduk kayu.Uli sehingga semua bahan rata dan kental.Ambil sedikit adunan dan canaikan.
4.Gunakan penggelek untuk meleperkan doh.Letak bahan inti ikan d tengahnya.Kelipkan kelilingnya seperti bentuk karipap.Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.Angkat dan hidangkan.
500gm tepung gandum
375ml air panas
3/4 cawan minyak masak
Sedikit garam
BAHAN INTI IKAN
5 ekor ikan sardin/selayang
5 ulas bawang merah ( di hiris halus )
3cm halia ( di hiris halus )
1 cawan santan
1 sudu kecil gula
Garam secukupnya
CARA MENYEDIAKAN
1.Untuk intinya,ikan direbus dan di sejukkan.Kemudian tumbuk atau lenyekkan isi ikan ( buang tulangnya ).
2.Tuangkan santan ke dalam periuk,masukkan inti ikan.bawang merah,halia,gula dan garam secukup rasa.Kacau perlahan - lahan dan masak sehingga agak kering.Angkat dan sejukkan.
3.Untuk doh semosa,satukan tepung dan garam dalam mangkuk.Gaulkan rata dan buatkan lubang di tengahnya.Masukkan minyak dan air panas.Gaulkan dengan senduk kayu.Uli sehingga semua bahan rata dan kental.Ambil sedikit adunan dan canaikan.
4.Gunakan penggelek untuk meleperkan doh.Letak bahan inti ikan d tengahnya.Kelipkan kelilingnya seperti bentuk karipap.Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.Angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan