Sabtu, 24 September 2011

NASI BERIANI GAM AYAM


Resipi ni belum pernah cuba buat, tapi resepinya nampak best sangat..so saya abadikan dalam blog saya ni.Insyaallah nanti saya pasti cuba buat.


BAHAN - BAHAN

600 gm beras basmathi                                                           3 biji buah pelaga

600 ml air                                                                               3 biji bunga cengkih

200 ml susu cair                                                                      1 batang kulit kayu manis

2 labu bawang besar ( di hiris )                                                5 helai daun pudina

2.5 sm halia ( di kisar )                                                            Daun ketumbar secukupnya

5 ulas bawang putih ( di hiris )                                                  1 sudu makan minyak sapi

1 sudu teh garam                                                                     2 sudu makan minyak masak

1 sudu teh gula                                                                        1 biji tomato ( di belah 4 )

2 helai daun pandan                                                                 1 biji cili hijau ( di belah 2 )

1 sudu teh rempah beriani                                                        1 sudu teh pewarna kuning

6 ketul ayam

BAHAN PES AYAM

3 biji bawang besar  ( di kisar )                                                3 sudu makan rempah kurma

3 ulas bawang putih ( di kisar )                                                 Daun pudina secukupnya

2 cm halia ( di kisar )                                                               Daun ketumbar secukupnya                                                              

250 ml susu cair                                                                      Garam dan gula secukup rasa

4 biji rempah 4 sekawan                                                         4 sudu makan tomato puree

1 sudu teh serbuk jintan putih

1 sudu teh serbuk jintan manis

CARA MEMASAK

1.Untuk membuat pes beriani gam,panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam kuali.Tumis bawang besar,bawang putih dan rempah 4 sekawan sehingga naik baunya.

2.Kemudian masukkan halia,rempah kurma dan sedikit air.Tunggu sehingga bahan mendidih dan naik minyak.

3.Selepas itu masukkan susu cair,tomato puree,garam,gula,daun pudina,daun ketumbar dan buah tomato.Kacau rata hingga mendidih,angkat dan ketepikan.

4.NASI.Cuci beras basmathi hingga bersih dan rendam seketika.

6.Panaskan minyak sapi di dalam periuk.Setelah panas,tumiskan bawang besar,bawang putihdan rempah 4 sekawan sehingga kekuningan dan naik bau.

7.Kemudian masukkan halia yang di kisar tadi,air,garam,gula,cili hijau,tomato dan daun pandan.

8.Masukkan rempah pes ayam beriani gam tadi dan susu cair.

9.Selepas itu masukkan beras basmathi dan kacau hingga sebati.

10.Akhir sekali masukkan pewarna kuning dan hingga nasi masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan