Sabtu, 3 September 2011

BISKUT ALMOND LONDON



Bahan-bahannya

250gm butter
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan nestum (dikisar halus)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula aising
1 biji kuning telur
Badam biji dipanggang secukupnya
Badam cincang untuk hiasan
Mangkuk kertas secukupnya - warna hitam paling sesuai
Sedikit minyak jagung

Cara - cara

1.Pukul butter bersama gula sehingga sebati.Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga sebati.

2.Masukkan nestum,tepung jagung dan juga tepung gandum.Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.

3.Ambil sedikit doh,isi badam dan bentukkan bujur.

4.Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak.sejukkan.

5.Masak coklat masakan,masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilatkan coklat tu..kaedah double boiler.

6.Apabila coklat dah cair sepenuhnya,celupkan biskut sebiji - biji.

7.Isi dalam papercup dan tabur badam cincang.

8.Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan