Sabtu, 24 September 2011

AYAM GORENG MADU BEREMPAH


BAHAN - BAHAN

1/2 ekor ayam ( di potong sederhana )

Garam secukup rasa

10 gm serbuk kunyit

1 sudu makan rempah kari

3 ulas bawang putih ( di kisar )

2 sm halia ( di kisar )

15 biji cili kering ( di kisar )

1 labu bawang besar ( di potong bulat )

3 sudu makan madu

50 gm gula merah

2 sudu makan sos tomato

100 ml air

CARA MEMASAK

1.Perapkan ayam bersama bawang putih,halia,serbuk kunyit,garam dan serbuk kari selama lebih kurang 1/2 jam.

2.Sebelum ayam di goreng,ketuk - ketukkan dahulu ayam untuk mengasingkan bahan perapan.Simpan bahan perapan tersebut dan goreng ayam sehingga garing.Ketepikan.

3.Ambil bahan perapan yang di asingkan tadi dan tumis bersama cili kering sehingga terbit minyak.

4.Kemudian masukkan sos tomato,madu,gula merah dan air.Kacau hingga mesra.

5.Masukkan ayam dan bawang besar,kacau hingga bawang besar layu dan sebati.

6.Sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan