Jumaat, 23 September 2011

KURMA DAGING BUKU BESAR


BAHAN - BAHAN

1 kg daging lembu ( potong setebal 7 cm )

8 biji bawang besar ( 4 biji di kisar, 4 biji di potong 4 )

5 ulas bawang putih ( di  kisar )

5 sm halia ( di ketuk )

10 biji ubi kentang ( di belah 4 )

500ml santan pekat

2 helai daun pandan

3 sudu makan rempah kurma

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK

1.Panaskan munyak di dalam periuk.Tumiskan bawang besar,bawang putih,halia dan daun pandan sehingga wangi.

2.Kemudian masukkan rempah dan kacau sebati.

3.Selepas itu masukkan daging dan air.Tutupkan dan biarkan daging empuk.

4.Kemudian masukkan santan,bawang besar yang dibelah 4 tadi dan juga ubi kentang.

5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Kacau rata sehingga kuahnya benar - benar telah pekat.

6.Sedia di hidangkan dan di nikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan