Khamis, 22 September 2011

SAMBAL GESEK


Resepi ni juga dari salah satu majalah resepi saya. Resepi dari Ezani, dah banyak kali buat. Hubby pun suka dengan resepi ni.


BAHAN - BAHAN

1/2 kg ikan bilis ( di buang kepala,tulang dan di tumbuk kasar )

20gm cili padi ( di tumbuk halus )

30gm cili hijau ( di tumbuk kasar )

2 batang serai ( di hiris halus )

5 biji limau kasturi ( ambil airnya )

10gm kerisik

30ml minyak masak

Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR

5 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

10 ulas bawang merah

CARA MENYEDIAKAN

1.Pijarkan minyak dan tumiskan bahan - bahan yang telah di kisar tadi sehingga wangi.kemudian masukkan cili padi dan cili hijau,tumis hingga sebati.

2.Masukkan serai yang telah di hiris halus dan ikan bilis yang telah dugesek tadi,gaul hingga sebati.

3.selepas itu, masukkan kerisik,perahan air limau kasturi,garam dan gula secukup rasa.

4.Bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan