Khamis, 8 September 2011

DALCA KENTANG DAGING

Bahan - bahannya

500gm kacang dal / basuh dan rendam
500gm daging cincang
3 sudu besar bawang besar,bawang putih & halia
yang telah dikisar
1 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih ( dihiris halus )
2 biji bawang besar ( dihiris halus )
10 helai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
rempah 4 sekawan secukupnya
150gm serbuk kari daging
500gm ubi kentang
200gm carot
4 cawan santan
sedikit kacang panjang
2 biji buah tomato
minyak untuk menumis
garam,gula & perasa secukup rasa

Cara memasak

1.Panaskan minyak masak didalam periuk,tumiskan bawang yang dihiris tadi bersama dengan rempah

4 sekawan.Jangan lupa masukkan daun kari & juga biji sawi.

2.Masukkan bawang kisar,cili kering kisar dan serbuk rempah kari,tumis sehingga agak garing.

3.Masukkan daging cincang,masak lagi sehingga agak kering.Masukkan santan dan kacang dal.
Biarkan sehingga mendidih.

4.Apabila daging & kacang dal menjadi agak lembut,masukkan pula ubi kentang,kacang panjang,
carot & juga buah tomato.(potong dadu atau baji)

5.Perasakan dengan garam,gula & perasa secukupnya.Bagi yang suka masam bolehlah tambah air
asam jawa secukupnya.

6.Apabila kentang telah lembut,bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan