Sabtu, 1 Oktober 2011

TOMYAM CAMPUR


BAHAN - BAHAN

1 keping dada ayam ( di potong dadu )

2 ekor sotong ( di potong 4 setiap 1 )

Beberapa ekor udang

Sedikit daging ( di hiris halus )

3 ulas bawang putih ( di ketuk )

2 labu bawang besar ( di potong bentuk baji )

1/2 inci lengkuas ( di ketuk )

2 batang serai ( di  ketuk )

Beberapa biji cili padi ( di ketuk )

Beberapa helai daun limau purut

1 biji tomato ( di potong dadu )

Sedikit bunga kobis ( di hiris sederhana tebal )

Sedikit cendawan tiram

1 1/2 sudu pes tomyam

Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN

1.Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih,serai,daun limau purut dan lengkuas sehingga kekuningan. Masukkan ayam dan daging,bila setengah masak, masukkan pes tomyam.

2.Kemudian masukkan air anggaran dalam 1 liter.bila telah mendidih, masukkan sotong dan udang.

3. Kemudian masukkan cili padi, tomato, bawang besar, bunga kobis, cendawan tiram berserta garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih seketika.

4. Bagi yang suka masam, bolehlah menambahkan air perahan limau nipis ke dalamnya. Sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan