Rabu, 19 Oktober 2011

PUCUK PAKU GORENG BELACAN


BAHAN - BAHAN

1 ikat pucuk paku

1 ulas bawang putih *

2 ulas bawang merah *

2,3 biji cili padi *

1 ekor sotong ( di potong kecil )

4,5 ekor udang ( buang kepalanya )

1 sudu kecil belacan serbuk *

1 sudu besar sos tiram


CARA MEMASAK

1. Kisar kasar kesemua bahan - bahan yang bertanda * dan potong pucuk paku sederhana panjangnya.

2. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak untuk menumis.

3. Tumiskan bahan - bahan kisar tadi sehingga naik baunya, kemudian masukkan sotong dan udang
Biarkan seketika.

4. Masukkan sos tiram dan sedikit air, kemudian masukkan pucuk paku.

5. Masukkan garam dan gula secukupnya, masak lagi sehingga pucuk paku agak layu dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan