Jumaat, 21 Oktober 2011

KARI DAGING


BAHAN - BAHAN

300 gm daging lembu ( di hiris halus )

1/2 biji kelapa

5 ulas bawang merah *

3 ulas putih *

1/2 inci halia *

2 ulas bawang merah ( di mayang halus )

1 ulas bawang putih ( di mayang halus )

1 paket rempah kari daging baba's

1 sudu makan pes cili kering

Rempah 4 sekawan

2 sudu makan air asam jawa

Sedikit daun kari

2 biji ubi kentang ( di potong baji )

Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Masukkan bawang yang telah di hiris tadi bersama dengan rempah 4 sekawan. Biarkan sehingga layu dan masukkan daun kari.

2. Kisarkan bahan yang bertanda * dan campurkan bersama dengan rempah kari dan juga pes cili kering.

3. masukkan ke dalam periuk tumisan tadi, biarkan agak garing dan bolehlah di masukkan daging. Biarkan seketika sehingga air daging tersebut agak kering.

4. kemudian bolehlah di masukkan santan lebih kurang 2 mangkuk atau 1 1/2 liter. Biarkan mendidih seketika.

5. masukkan ubi kentang, air asam jawa, garam dan gula. Biarkan mendidih sehingga kuahnya agak pekat dan bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi minyak ataupun nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan