Sabtu, 1 Oktober 2011

PAPRIK CAMPUR


BAHAN - BAHAN

1 keping dada ayam ( di potong )

Sedikit hirisan daging

Beberapa ekor sotong ( di potong kecil )

Beberapa ekor udang

3 ulas bawang putih ( di ketuk )

1 labu bawang besar ( di potong bulat )

1 sudu besar pes cili kering

beberapa helai daun limau purut

2 batang serai ( di ketuk )

1 biji tomato ( di potong dadu )

1 biji cili merah ( di hiris kasar )

1 biji cili hijau ( di hiris kasar )

Sedikit bunga kobis

2 batang kacang panjang / kacang buncis

beberapa biji cili padi ( di ketuk )

1 sudu besar sos tiram

1 1/2 sos cili thai

Garam dan gula secukupnya

CARA PENYEDIAAN

1. Tumiskan bawang putih,serai dan daun limau purut.Masukkan isi ayam dan hirisan daging,biarkan seketika.

2. Masukkan pes cili kering,tumis lagi sehingga naik minyaknya.

3. Masukkan isi udang dan sotong.Kacau mesra,masukkan bunga kobis dan kacang panjang yang telah di potong.

4. Masukkan juga sos tiram, sos cili, cili padi, tomato, bawang besar, garam dan juga gula.

5. Bila semuanya sudah sebati dan mesra, bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan