Sabtu, 12 Mei 2012

Gulai Kuning Nasi Berlauk

Assalamualaikum semua.. untuk hari ni saya nak share satu resepi dari negeri pantai timur. Gulai kuning nasi berlauk.. Kalau di pantai timur kita biasa makan lauk ni bersama nasi putih sebagai sarapan pagi atau lebih di kenali sebagai nasi berlauk. Boleh juga kalau nak di hidangkan bersama dengan nasi dagang..


Bahan - bahan

1 ekor ikan tongkol

Santan dari 1 biji kelapa

5 ulas bawang merah ( di kisar )

2 ulas bawang putih ( di kisar )

1/2 inci kunyit hidup ( di kisar )

1/2 inci lengkuas ( di hiris )

1/2 inci halia ( di kisar )

2-3 biji cili merah dan hijau

Kacang panjang ( potong lebih kurang 2 inci )

1 batang timun batang ( potong serong kasar )

1 sudu pes cili kering

1 sudu teh serbuk ketumbar

2 keping asam gelugur

Garam ,gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak

1.Ikan dibersihkan dan direbus bersama dengan beberapa asam gelugur,garam dan sedikit
  lengkuas.rebus sehingga airnya agak kering.

2.Panaskan minyak dan tumis bahan - bahan kisar sehingga pecah minyak.Masukkan serbuk ketumbar dan juga pes cili kering. Kacau seketika.

3.Masukkan santan,masak hingga mendidih.Hendaklah selalu dikacau.

4.masukkan ikan rebus tadi bersama dengan asam gelugur.

5.Masukkan kacang panjang, mentimun dan cili hijau dan merah.

6.Perasakan dengan garam,gula dan perasa.Bila kuah agak pekat bolehlah di angkat & di hidangkan.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan