Ahad, 6 Mei 2012

Kari Daging Hijau Thai

Assalamualaikum semua... Hari ni saya nak postingkan resepi kari hijau tapi versi daging pulak.. :)



Bahan - bahan

Daging secukupnya ( yang lembut )

1 biji terung bulat ( potong 4/5 )

2 biji tomato ( potong 4 )

3 helai daun limau purut

1 batang serai ( di titik )

2 biji limau nipis ( ambil jus )

Santan ( lebih kurang 1 liter, sederhana pekat )

1 genggam daun selasih/ basil


Bahan - bahan ( Untuk Pes Kari Hijau )

1 batang serai ( hiris halus )

1 batang cili hijau besar

10 batang cili hijau siam

1 1/2 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

1/2 inci lengkuas

1/2 inci halia

1/2 cawan daun ketumbar

1/2 cawan daun selasih/ basil

1/2 sudu teh serbuk jintan manis

1/2 sudu teh serbuk ketumbar

1/2 sudu teh serbuk lada sulah

3 sudu besar sos ikan/ nampla

1 inci belacan

2 sudu besar jus limau nipis

1 sudu teh gula perang

Garam dan gula secukupnya


Cara Penyediaan

1. Blend/ kisarkan kesemua bahan - bahan untuk pes kari hijau sehingga halus.

2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan - bahan yang di kisar tadi sehingga naik minyak.., lebih kurang 5-6 minit.

2. Masukkan daging dan biarkan merenih sehingga air daging menjadi agak kering.

3. Masukkan santan dan kacau sekali sekala sehingga mendidih.

4. Kemudian bila dah mendidih dan daging dah lembut, masukkan terung, tomato, daun limau purut, serai, daun selasih dan jugak jus limau.

5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan