Sabtu, 5 Mei 2012

Ayam Phak Pek

Assalamualaikum... saya tak pasti betul ke tak resepi ayam phak pek ni tapi saya nak share jugak lah resepinya di sini. Resepi yang saya lihat tu tak letak pes cili kering, yang ni saya memandai tambah. Jom lihat resepi ni..



Bahan - bahan

Ayam yang di potong kecil 2 secukupnya

2-3 batang jagung muda ( yang kecil tu )

1 batang carot yang kecil

4-5 batang kacang buncis

1 biji cili besar hijau

1 biji cili besar merah

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih

1/2 inci lengkuas

1/2 inci halia

1 batang serai

1/2 inci kunyit

1 sudu besar pes cili kering/ serbuk cili

1 sudu sos tiram

2 helai daun limau purut

Garam & gula secukup rasa


Cara Penyediaan

1. Kisar atau tumbuk bawang besar, bawang putih, lengkuas. halia, kunyit dan serai.

2. Hiris jagung muda, kacang buncis, carot dan kedua2 lada besar tadi.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar selama beberapa minit, kemudian masukkan pes cili kering dan biarkan seketika. Kalau nak warna masakan cantik tambahkan serbuk cili ke dalamnya.

4. Masukkan ayam dan masakkan sehingga ayam masak, boleh tambahkan sedikit air jika suka.. Masak hingga air agak kering.

5. Masukkan sayur - sayuran yang telah di hiris berserta daun limau purut, jangan lupa masukkan sedikit sos tiram untuk menambah rasa dan perasa dengan garam dan gula..

6. Biarkan seketika dan bolehlah di angkat dan  di nikmati..Selamat Mencuba.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan