Jumaat, 4 Mei 2012

Air Asam

Assalamualaikum semua... hari ni saya nak share resepi air asam untuk cecahan ikan bakar.. selalunya  ikan terubuk lah yang sentiasa jadi pilihan saya bila ke pasar. ikan terubuk ni walaupun banyak tulang tapi isinya best.. berlemak gitu, sedap betul bila di cecah dengan air asam.. salah satu resepi favourite suami.



Bahan - bahan

1 sudu besar pes asam jawa Adabi

5 biji cili api merah

5 biji cili api hijau

1 labu bawang besar

1/2 biji tomato masak ranum

Sedikit belacan

Garam & gula secukupnya

Cara Penyediaan

1. Hiris nipis bawang besar, tomato, cili api merah dan hijau. Ketepikan.

2. Masukkan sedikit air ke dalam pes asam jawa jadikan sederhana pekat.. masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa.

3. Kacau biar semuanya larut dan sekata. Kemudian masukkan bahan - bahan yang di hiris nipis tadi.

4. Siap untuk di nikmati bersama ikan bakar anda. Selamat Mencuba !..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan