Ahad, 27 November 2011

Roti Canai

Assalamualaikum..lamanya tak update blog. Hari ni saya nak entry-kan Roti canai, Kuah Kacang Dal dan juga Keropok Lekor. Dah lama teringin nak makan roti canai, akhirnya dapat juga makan roti canai masakan sendiri. Terimakasih ler pada tuan punya resepi yer.. jom kita lihat cara membuatnya.



Bahan - bahannya

1 kg tepung gandum

500 ml air

1 biji telur

1 sudu besar susu pekat

1 sudu besar marjerin planta

1 sudu besar rata garam

Cara Membuatnya

1. Masukkan air ke dalam besen ataupun mangkuk yang besar, masukkan garam, telur. susu pekat dan marjerin. Kemudian masukkan tepung, ulikan hingga sebati.

2. Biarkan doh seketika, lebih kurang 10 minit. 

3. Uli sekali lagi, kemudian bulat - bulatkan adunan dan lumurkan adunan dengan marjerin.

4. Perapkan adunan lebih kurang 3 - 4 jam.

5. Bolehlah di tebar dan di goreng di atas api yang kecil.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan