Ahad, 27 November 2011

Keropok Lekor





Bahan - bahan 

2 kg ikan sardin/selayang ( ambil isi lebih kurang 2 bekas taufufa yg bulat tu )

3/4 bekas bulat taufufa tepung sagu

2 sudu teh garam lebih kurang

Sedikit serbuk perasa jika suka

Cara Penyedianya

1. Isi ikan di masukkan ke dalam food processor, kisar hingga lumat.

2. Kemudian masukkan tepung sagu, garam, dan serbuk perasa. Kisar lagi hingga sebati.

3. Panaskan air di dalam periuk yang agak besar hingga mendidih.

4. Taburkan sedikit tepung sagu ke atas papan pencanai, ambil sedikit adunan tadi kemudian gentelkan kepada saiz yang di kehendaki.

5. Masukkan adunan yang di gentel tadi ke dalam air yang mendidih tadi.

6. Masaklah sehingga keropok tadi timbul ataupun lebih kurang dalam 10 minit, bergantung kepada saiz keropok anda.

7. Angkat dan toskan, enak di makan begitu saja ataupun di goreng.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan