Ahad, 27 November 2011

Kuah Kacang Dal


Bahan - bahan

100 gm kacang dal ( di rendam terlebih dahulu )

1/2 sudu serbuk kunyit

1 biji bawang besar ( di potong dadu atau di hiris )

1 biji karot ( saya tak letak )

1 biji tomato ( di potong dadu )

2 biji cili hijau ( di hiris kasar )

1 biji terung bulat ( potong dadu )

100 ml santan

Garam dan gula secukup rasa

Sedikit air asam jawa

Sedikit minyak ( untuk menumis )

1/2 sudu kecil biji sawi

1/2 sudu jintan manis ( di tumbuk sikit )

1 tangkai daun kari

2 biji lada kering ( di potong kasar )

3 biji bawang merah ( di hiris nipis )

2 biji bawang putih ( di hiris nipis )

Cara Membuatnya

1. Rebuskan kacang dal hingga betul2 lembut ( saya blend kacang dal tu sebab suka kuahnya yang pekat ).Masukkan sedikit serbuk kunyit ke dalam rebusan kacang dal.

2. Apabila kacang tu dah lembut, masukkan bawang besar, karot, terung dan tomato. Masak lagi hingga semua sayuran menjadi lembut.

3. Masukkan santan, garam, gula dan sedikit air asam jawa. Masak lagi hingga mendidih, masukkan cili hijau, tutup api dan ketepikan.

4. Panaskan minyak di dalam kuali yang lain, tumiskan biji sawi, jintan manis, daun kari. cili kering, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

5. Masukkan bahan - bahan yang telah di tumis tadi ke dalam kuah kacang dal dan masak lagi lebih kurang 5 - 10 minit.

6. Bolehlah di angkat dan di nikmati bersama dengan roti canai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan