Khamis, 26 Julai 2012

Puding Roti Karamel


Assalamualaikum semua..
Hari ni nak share satu resepi puding karamel. Resepi saya dapat dari blog Kak Nor Secubit Garam, terus saya cuba membuat puding ni. Jadi tu memanglah menjadi tapi tak secantik yang Kak Nor punya. Al-maklumlah saya ni masih lagi dalam peringkat belajar lagi.Sedap puding roti karamel ni, senang dan ringkas cara nak masaknya. Apa apa masakan yang saya cuba masak akan saya cuba paparkan dalam blog saya yang tak seberapa ni, insyaallah. Terimakasih pada tuanpunya resepi yer!. *_*


RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : Lina.pg , Hana & Kak Nor

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan