Isnin, 27 Jun 2011

Kek Gula Hangus

Dulu saya pernah cuba resepi ni yang diambil dari majalah-majalah masakan,tapi tak pernah menjadi.Tapi kali ni,Alhamdulillah menjadi.Resepi ni saya ambil dari myresipi.Terima kasih pada tuan punya resipi iaitu widad@myresipi.com



Bahan-bahannya (6 orang)

1 cawan gula(saya guna 3/4 cawan utk kurang manis)

1 cawan air panas

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu pekat

2 camt soda bikarbonat

4 biji telur

2 camb mentega

Cara-caranya

1.masak gula dengan api sederhana hingga hangus.

2.Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.

3.Masukkan mentega.sejukkan,ketepikan dulu.

4.Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat.

5.Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi,kacau sebati.

6.Masukkan pula tepung + soda.sebatikan.

7.Akhir sekali.masukkan air gula yang dah sejuk.

8.Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.

9.Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan