Ahad, 12 Jun 2011

Hati Ayam Masak Merah Lagenda

Bahan-bahannya :

300gm hati ayam
2 sudu mkn cili kering kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit daun bawang
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
1 biji tomato (potong 4)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
1 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn sos cili

Cara memasaknya :

1.Hati ayam hendaklah digaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng.ketepikan.

2.Bawang merah,bawang putih dan halia di kisar.panaskan minyak,tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar,tumiskan lagi sehingga sebati dengan bawang tadi.

3.Masukkan sos tiram,sos cili,cili merah dan cili hijau yang telah dihiris.Masukkan hati ayam yang telah digoreng tadi.

4. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula.Bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan